Isabella COZZI

Als dochter van een Italiaanse vader en een Belgische moeder ben ik van kinds af aan grootgebracht met de Italiaanse keuken. In die tijd, toen Italiaanse levensmiddelen zoals pesto saus, Italiaanse ham en Parmesaanse kaas enkel te verkrijgen waren in speciaalzaken in het Brusselse en niemand gehoord had van Tiramisù of Carpaccio, kwamen er bij ons thuis enkel Italiaanse bereidingen op tafel.

Mijn moeder bereidde met veel zorg gerechten uit een driedelig Italiaans kookboek dat mijn pa voor haar uit Italië had meegebracht. Mijn passie voor de Italiaanse keuken beperkte zich in die tijd enkel tot het met smaak verorberen van toen in België haast onbekende smaakmakers. Want een kant en klare pasta maaltijd waarbij je enkel zakjes saus moet aanlengen met water, en de verpakte kaas in de verste verte niets te maken heeft met Parmesaanse kaas, kwam bij ons thuis niet op de tafel.

Ieder jaar zag ik met veel plezier uit naar de zomervakantie aan de Bloemenrivièra, waar ik bij mijn tante, die achter het fornuis stond van haar eigen restaurant, iedere avond verse gnocchi met pesto verorberde, of kleine gefrituurde verse inktvisringetjes, of gefrituurde courgettebloemen, of gevulde paprika’s en courgettes volgens het geheime recept van mijn tante. Door de jaren heen ben ik me beginnen afvragen hoe deze overheerlijke recepten te bereiden, maar heb het antwoord toen niet gevonden. Daarom bracht ik meer en meer tijd door in de keuken en keek toe hoe mijn moeder een simple pasta al pomodoro bereidde. Via telefoonkookles, er was toen nog geen Skype of internet, leerde ik hoe ik o.a. overheerlijke gefrituurde courgettebloemen moest maken. Mijn kookpassie werd pas helemaal compleet na mijn intrede bij een Amerikaanse firma die multifunctionele keukenrobots, blenders, food processors en andere hoogwaardige kleine electrotoestellen, produceert.

Het spelen met de kinderen op het strand maakte met de loop der jaren plaats voor strandvakanties met mijn eigen dochter. Tijdens een van de vele familiebezoeken doken we met mijn tantes in de keuken en al snel werden deze bezoekjes ware kookfestijnen. We gingen ’s morgens eerst naar de markt en kochten er al onze verse ingrediënten. Daarna trokken we voor enkele uren in de keuken. Ik leerde het combineren van de typische ingrediënten en smaken van de Ligurische keuken.

Mijn familieregio is een smalle strook land die wordt omgeven door de Middellandse Zee enerzijds en de zuidelijke Maritieme Alpen anderzijds. Op de steile en smalle flanken van deze Alpen probeert men de zoveel mogelijk te cultiveren om deze arme keuken zo rijkelijk mogelijk te laten smaken : basilicum, courgettes, snijbieten en artisjok. In de vele bossen kan je al vanaf augustus Porcini champignons gaan plukken en kan je jagen op klein wild zoals konijn en haas. De aanwezigheid van de zee biedt een grote variëteit aan vis en schelp- en schaaldieren. De combinatie “Mare e Monti”, zee en bergen, komt dan ook vaak voor in onze familiekeuken. Het gebruik van kruiden zoals basilicum en marjolein brengt alle smaken samen tot een unieke  smaak.

Het regenachtige klimaat in België maakt het mogelijk om zaterdag en zondag te experimenteren in de keuken. Menig Belg bakt een cake, een taart, of pannenkoeken voor de kinderen. Ik daarentegen verdiepte me die druilerige dagen in het bereiden van de verzamelde familierecepten. En zo kwamen mijn eigen bereidingen aan de oppervlakte en gaf ik een persoonlijke twist aan de familierecepten. Hieruit zijn intussen 4 kookboeken uit voortgekomen. Elk met hun eigen thema, maar één voor één met de bewerkte familierecepten.

Door de jaren ben ik mijn passie voor koken gaan uitdragen. Ik was gastkok in verschillende kookateliers. Voor enkele jaren fungeerde ik mee als één van de koks bij Living Plus, een life-style programma op de regionale televisiezender. Ik werd gevraagd als kok aan huis en zo ben begonnen met catering en koken aan huis of op locatie.
Door Corona heb ik mijn focus moeten verleggen en ben ik begonnen met een take out service met de focus op de smaak en thuisbeleving van mijn familiebereidingen uit Ligurië.

Ik nodig je dan ook van harte uit!

Contacteer mij

Heb je een vraag voor mij over een workshop, evenement of kookboek? Vul dan dit contactformulier in en ik neem graag contact met jou op.