Wie zijn we – lacucinadiisabella
parallax

Isabella Cozzi

Mi presento

Als dochter van een Italiaanse vader en een Belgische moeder ben ik van kinds af aan grootgebracht met de Italiaanse keuken. 

Le mie origini

Als dochter van een Italiaanse vader en een Belgische moeder ben ik van kinds af aan grootgebracht met de Italiaanse keuken. In die tijd, toen Italiaanse levensmiddelen zoals pesto saus, Italiaanse ham en Parmesaanse kaas enkel te verkrijgen waren in speciaalzaken in het Brusselse en niemand gehoord had van Tiramisù of Carpaccio, kwamen er bij ons thuis enkel Italiaanse bereidingen op tafel. Mijn moeder bereidde met veel zorg gerechten uit een driedelig Italiaans kookboek dat mijn pa voor haar uit Italië had meegebracht. Mijn passie voor de Italiaanse keuken beperkte zich in die tijd enkel tot het met smaak verorberen van toen in België haast onbekende smaakmakers. Want een kant en klare pasta maaltijd waarbij je enkel zakjes saus moet aanlengen met water, en de verpakte kaas in de verste verte niets te maken heeft met Parmesaanse kaas, kwam bij ons thuis niet op de tafel.

La zia Carmela

Mijn tante Carmela ligt aan de basis van dit hele kookgebeuren. Als kind zag ik ieder jaar met veel plezier uit naar de zomervakantie aan de Bloemenrivièra. Iedere avond gingen we eten in het restaurant van mijn tante. Ze stond zelf achter het fornuis en iedere avond stonden er dampende kommen verse gnocchi met pesto op tafel, als ook gefrituurde inktvisringetjes, gefrituurde courgettebloemen, gevulde paprika’s en courgettes… alles volgens het recept van mijn tante. Door de jaren heen ben ik me beginnen afvragen hoe deze overheerlijke recepten te bereiden. In die tijd toen er nog geen sprake was van internet of Skype, belde ik regelmatig met de “zia” en zo leerde ik beetje bij beetje de smaken van onze keuken kennen.

Koken met de tantes

Tijdens de vakanties probeer ik zoveel mogelijk met mijn familie in Italië door te brengen. De familiebezoekjes ontaarden al snel in ware kookfestijnen. ’s Morgens gaan we naar de markt en daarna duik ik met de tantes in de keuken. Mijn dochter rolt polpette of deeg uit. Ik kuis de inktvis, of help mijn tante de vele raviolini te maken. Eenmaal terug thuis pas ik de originele recepten aan onze beschikbare ingrediënten aan of geef ik een persoonlijke twist aan de originele familierecepten. 

Kookboeken

Het regenachtige klimaat in België maakt het mogelijk om zaterdag en zondag te experimenteren in de keuken. Menig Belg bakt een cake, een taart, of pannenkoeken voor de kinderen. Ik daarentegen verdiep me die druilerige dagen in het bereiden van de verzamelde familierecepten. De vele papieren notities en aantekeningen zijn uitgemond in de publicatie van 4 kookboeken uit voortgekomen : La Cucina di Isabella, Isabella’s Pastabijbel, Isabella’s Italiaanse Zomer en Isabella's Italiaanse Winter. Elk met hun eigen thema, maar één voor één met de bewerkte familierecepten.

Food ambassador

Mijn passie voor koken gaat niet onopgemerkt voorbij. Dat is de regionale tv zender ook niet ontgaan. Koken in de studio van Living Plus, een life-style programma, was het begin van een verdere roll out van mijn kookactiviteiten : catering en koken aan huis of op locatie. De lange samenwerking met KitchenAid maakt dat ik vandaag ook KitchenAid ambassador ben voor deze brand.

Mare e Monti

Mijn roots zijn belangrijk en die wil ik zoveel mogelijk delen met anderen. Daarom staan Ligurische keuken en familierecepten centraal in mijn kookworkshops, cateringopdrachten en take-out menu’s. Want er bestaat geen Italiaanse keuken op zich. Door de verschillen in landschap en klimaat, heeft elke regio in Italië zijn eigen ingrediënten en specifieke smaken en gerechten. Mijn familieregio is een smalle strook land die wordt omgeven door de Middellandse Zee enerzijds en de zuidelijke Maritieme Alpen anderzijds. Op de steile en smalle flanken van deze Alpen probeert men zoveel mogelijk te cultiveren om deze arme keuken zo rijkelijk mogelijk te laten smaken : basilicum, courgettes, snijbieten en artisjok. In de vele bossen kan je al vanaf augustus Porcini plukken en kan je jagen op klein wild zoals konijn en haas. De aanwezigheid van de zee biedt een grote variëteit aan vis en schelp- en schaaldieren. De combinatie “Mare e Monti”, zee en bergen, komt dan ook vaak voor in onze familiekeuken. Het gebruik van milde kruiden zoals marjolein brengt alle smaken samen tot een unieke smaak.