Kerst op z’n Italiaans, dat vier je zo – La Cucina di Isabella

Kerst op z’n Italiaans, dat vier je zo


Wie beter weet er gezelligheid en lekker eten te serveren dan onze zuiderburen uit Italië?! Een kerstfeest op z’n Italiaans, dat is één groot culinair familiefeest. Het spreekwoord “Natale con i tuoi, Pasquetta con chi vuoi”, vat het dan ook samen. “Kerstmis met je familie, Pasen met eender wie…”. Al jaar en dag hoe wij het hier thuis vieren en zeer warm aanbevolen voor jou! We dompelen je graag onder in de tradities van La Dolce Vita tijdens de eindejaarsperiode. Maak je warm voor een kerst op z’n Italiaans! 

Aftellen naar Kerstmis, de hele maand lang 

De Italianen zeggen niet “zomaar” kerst tegen hun kerstfeest. De feestperiode wordt immers al ingezet op 8 december, de Immacolata, of onbevlekte ontvangenis van Maria. De hele maand lang wordt er afgeteld naar de geboorte van kindje Jezus. Traditioneel wordt op deze dag de kerstboom opgezet en rijkelijk versierd. Al is een kerstboom niet in iedere living terug te vinden. Een kerststal daarentegen is dat wel. 

Het opzetten van een zo’n presepe, of kerststal, dateert terug uit de dertiende eeuw na Christus. Tot op vandaag worden deze voorzien van Bijbelse figuranten. De hedendaagse versies van deze stalletjes bevatten ook mediafiguren en politiekers die doorheen het jaar een belangrijke rol invullen. Omdat de kerststallentraditie in de kerstbeleving van Italianen zo’n belangrijke plaats inneemt, worden deze vaak cadeau gedaan. 

Sobere kerstavond zonder vlees 

Op kerstavond – La Vigilia di Natale – wordt in alle soberheid de geboorte van Jezus gevierd. Naar traditie eet men die avond geen vlees. Wat wel op het menu staat, zijn zeven verschillende vissoorten. Dit verwijst naar het goddelijke getal zeven alsook de zeven dagen durende tocht, die Maria en Jozef aflegden van Nazareth tot Bethlehem. Al houdt niet iedereen even hard vast aan die traditie. Daarom worden soms geen zeven vissen, maar verschillende visbereidingen op tafel geserveerd. Denk aan vissoep, vongole of broodjes met ansjovisboter. 

Overdadige kerstdag onder familie 

Buon Natale! Dat er gevierd wordt, staat vast. Op z’n Italiaans wilt dat zeggen: meerdere dagen feest en veel eten! Zo wordt kerstavond naar gewoonte onder directe familie gevierd, maar kerstdag en tweede kerstdag in grote familiekring. Met een lege maag vertrekken naar het feest is een kleine tip die we geven. De rest van de dag wordt immers gevuld met een meergangenmenu en de nodige spumante. Aan een lange tafel babbelt iedereen bij en wordt gekaart of bingo gespeeld. Alles draait om de gezelligheid!

 

Primo 

Over de samenstelling van het menu, hoeft niet al te lang nagedacht te worden. Een typisch traditioneel voorgerecht zijn de “cappeletti” of “tortellini in brodo", gevulde pastaringetjes in een hete bouillon opgediend. Ook gevulde ravioli wordt hiervoor vaak geserveerd. De vulling daarvan varieert per regio in Italië. Eén gouden vuistregel is er wel: vulling zonder vlees op kerstavond en vulling mét vlees op kerstdag. 

Secondo 

Als hoofdgerecht komt een klassiek gevulde kalkoen of gevuld vlees op tafel. Dit telkens voorzien van de nodige bijgerechten. Bollito misto is ook een optie: een variatie van soepvlees, geserveerd met bonen, puree en gekonfijt fruit. 

Dessert 

Na een lange gezellige dag en een uitgebreide kerstmaaltijd, is het tijd voor het dessert bij uitstek: panettone. Deze luchtige cake, gevuld met rozijnen, noten en gekonfijt fruit is hét kerstproduct van Italië. Van Noord-, tot Zuid-Italië vind je dit op het dessert tafel terug. Tijdens de kerstdagen is het niet meer dan normaal om een panettone cadeau te krijgen en deze vervolgens opnieuw cadeau te geven wanneer je er al een hele voorraad van hebt liggen. Sharing is caring, toch?! 

Een dessert tafel zou er geen zijn als er maar één dessert geserveerd wordt natuurlijk. Verschillende noten, die uit het vuistje geknabbeld worden, staan daarom ook traditioneel op tafel. Voor de echte liefhebbers is er ook nog een groot aanbod aan koekjes, marsepein, chocolade en nougat – torrone. De typisch Italiaanse torrone is gekend om zijn harde structuur en bestaat in verschillende smaken. De overschotten van het dessert, worden verwerkt in kerstkoeken en taarten. 

Tweede kerstdag, tweede menu 

Tweede kerstdag – op z’n Italiaans “Santo Stefano” – is het vervolg van het kerstfeest. Deze dag is er voor zij die niet aan de kersttafel aanwezig konden zijn. Het principe is dus helemaal hetzelfde. Samen zijn, lekker eten en gezelschapsspelletjes spelen. Op tafel worden varianten van restjes van de dagen ervoor geserveerd. Vaak worden deze verwerkt in pastaschotels bereid in de oven. Cannelloni en lasagne staan dikwijls op het menu tijdens deze dag. 

Na drie dagen van gezellig tafelen is het tijd om het eten te laten zakken. Vijf dagen om exact te zijn, want dan staat de volgende eetpartij alweer voor de deur: San Silvestro, of oudejaarsavond. Vier jij dit jaar op z’n Italiaans? 

Vond je deze blog interessant? Blijf dan op hoogte via onze blogpagina! We publiceren regelmatig nieuwe leuke artikels.