Ons team – La Cucina di Isabella

Isabella Cozzi

Le mie origini

Als dochter van een Italiaanse vader en Belgische moeder werd ik grootgebracht met de Italiaanse keuken. In die tijd, toen Italiaanse levensmiddelen zoals pesto, Italiaanse ham en Parmezaanse kaas enkel te verkrijgen waren in speciaalzaken in en rond Brussel en nog niemand gehoord had van tiramisu of carpaccio, kwamen er thuis enkel Italiaanse bereidingen op tafel. Mijn moeder maakte de gerechten uit een driedelig Italiaans kookboek dat mijn pa voor haar uit Italië had meegebracht. Een kant-en-klare pastamaaltijd, waarbij je de saus moet aanlengen met water en het zakje kaas in de verste verte niets te maken heeft met Parmezaan, was ondenkbaar. Mijn passie voor de Italiaanse keuken beperkte zich toen tot het verorberen van de in België haast onbekende smaakmakers.

La zia Carmela

Mijn tante Carmela ligt aan de basis van dit hele kookgebeuren. Als kind keek ik elk jaar uit naar de zomervakantie aan de bloemenrivièra, waar we Iedere avond gingen eten in het restaurant van mijn tante. Ze stond zelf achter het fornuis en toverde dagelijks de lekkerste gerechten op tafel: verse gnocchi met pesto, gefrituurde inktvisringetjes of courgettebloemen, gevulde paprika’s... Door de jaren vroeg ik me af hoe al die overheerlijke gerechten bereid werden. Ik belde toen vaak met ‘zia’ Carmela – er was nog geen internet of Skype – en zo leerde ik beetje bij beetje de smaken van de Italiaanse keuken kennen.

Koken met de tantes

Tijdens de vakanties probeer ik zoveel mogelijk bij mijn familie in Italië door te brengen. De familiebezoekjes ontaarden al snel in ware kookfestijnen. ’s Ochtends gaan we naar de markt en daarna duik ik samen met de tantes in de keuken. Mijn dochter Giada rolt ‘polpette’ of deeg uit, ik kuis de inktvis of help mijn tante bij het maken van de vele raviolini. Terug thuis, pas ik de originele familierecepten aan aan de in België beschikbare ingrediënten of geef ik er een persoonlijke twist aan.

Kookboeken

Het typische Belgisch weer geeft je de mogelijkheid om tijdens het weekend uitgebreid te experimenteren in de keuken. Heel wat Belgen bakken cake, taart of pannenkoeken voor de kinderen, maar ik verdiep me op die druilerige dagen in de verzamelde familierecepten. De vele notities en aantekeningen resulteerden in vier kookboeken: La Cucina di Isabella, Isabella’s Pastabijbel, Isabella’s Italiaanse Zomer en Isabella's Italiaanse Winter.

Food Ambassador

Mijn passie voor koken ging niet onopgemerkt voorbij, ook niet bij de regionale tv-zender. Koken in de studio van ‘Living Plus’, een lifestyleprogramma, betekende het begin van de verdere uitrol van mijn kookactiviteiten: catering en koken aan huis of op locatie. Door mijn jarenlange samenwerking met KitchenAid ben ik vandaag ook KitchenAid Ambassador.

Mare e Monti

Bij La Cucina di Isabella staan de Ligurische keuken en de familierecepten centraal. Er is immers niet zoiets als 'de' Italiaanse keuken. Door de verschillen in landschap en klimaat heeft elke regio zijn typische ingrediënten, smaken en gerechten. Liguria is een smal strookje land, omgeven door de Middellandse Zee en de Maritieme Alpen. Op de Alpense flanken wordt zoveel mogelijk gecultiveerd om deze arme keuken rijkelijk te laten smaken. Vanaf augustus kun je in de bossen porcini plukken en op klein wild jagen. Daarnaast zorgt de zee voor een heleboel vis en schelp- en schaaldieren. 'Mare e monti' is dan ook een combinatie die vaak voorkomt in onze familierecepten. 

Ons team

La storia

Italië staat voor lekker eten, kunst en verfijning; voor la fantasia, met dat tikkeltje georganiseerde Italiaanse chaos. Om orde te brengen in de typische chaos besloot Isabella zich te omringen met een ‘squadra di donne forti’. Met een team van sterke vrouwen/vriendinnen en enkel ervaren chefs aan haar zijde kan Isabella met passie en een gerust hart haar plaats in de keuken innemen.

Bie McAllister

Sfeermaker & zenmeester
Bie leerde Isabella kennen in 2011 bij KitchenAid en het klikte meteen. Als dochter van een Amerikaanse vader en Spaanse moeder, groeide Bie op met de zuiderse keuken. Het was vooral bij haar Spaanse oma dat ze de smaak letterlijk en figuurlijk te pakken kreeg. Niet verrassend is look iets wat je altijd in haar keuken vindt. Haar ‘nonna’ gebruikte dat altijd en veel (lees: héél veel). En wanneer Bie achter het fornuis staat, zal de hele straat het geweten hebben – want ‘één teentje is geentje’. Ze is verzot op Isabella’s fregola sarda en de Italiaanse keuken: samen genieten van lekker eten en een glaasje wijn.

Gianluca Cerulli

Keukenpiet & Romein
Elke regio, stad of zelfs dorp in Italië kent zijn typische gerechten en specialiteiten. Gianluca ontmoette Isabella toen hij in 2013 naar België kwam. Als kok én echte Romein geeft hij een vleugje ‘cucina romana’ aan La Cucina di Isabella. Iets wat je altijd in zijn keuken vindt: een goede en extravergine olijfolie. Het is de unieke (en soms enige) smaakmaker van Italiaanse gerechten. Het liefst bereidt hij gerechten met vis of zeevruchten, iets wat hij als kind helemaal niet graag at.

Sandra Derez

Organisatietalent & entertainer
Na hun ontmoeting in 2006 werden buurvrouwen Sandra en Isabella al snel vriendinnen. Ze heeft een voorliefde voor de Italiaanse keuken, vooral het proeven ervan. Haar favoriete gerecht is pizza en zo zal je ook altijd spaghetti in haar keukenkast terugvinden. Sandra houdt van variatie en die is met spaghetti haast eindeloos. In La Cucina di Isabella is ze misschien geen keukenprinses, maar ze is wel de organisatiekoningin die elk event in goede banen leidt (en orde schept in Isabella’s chaotische gedachten).

Kristof Janssens

Chemist in de keuken
Via chef Dirk Ver Heyen – samen met Isabella een vaste gast in Trendiez op RTV, kwamen Isabella en Kristof met elkaar in contact. Als dr. in de scheikunde ontdekte hij in zijn studententijd niet alleen zijn passie voor horeca, maar ook zijn nieuwsgierigheid naar de keuken. Zijn kookstijl laat de pure smaken van de ingrediënten tot hun recht komen en sluit daardoor perfect aan op ‘La Cucina di Isabella’.

Sandy Scheers

Sandy en Isabella kennen elkaar al meer dan 10 jaar dankzij hun gemeenschappelijke passie voor KitchenAid waar ze vroeger ook collega's waren. Sandy is kok van opleiding en gespecialiseerd in natuurvoeding en de kracht van voeding in relatie tot de gezondheid.Ze gaan regelmatig samen foodshoppen bij een lokale Italiaanse handelaar en daarna duiken ze de keuken in voor een echte 'foodjammin'